Брнабић: Раст БДП-а већи од 4 одсто

Србија, 06.09.2018.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је, без обзира на пројектовани раст БДП-а Србије за 2018. годину од 3,5 одсто, сада вероватније да ће раст БДП-а до краја године премашити четири одсто.

"У првој половини ове године, раст БДП-а Србије био је 4,8 одсто. Иако је пројектовани раст за 2018. годину био 3,5 одсто, сада је вероватније да ћемо чак премашити раст од 4,0 одсто до краја године", казала је Брнабић у Паризу на конференцији Организације за економску сарадњу и развој (OECD).

Она је навела да је Србија пре само 5 година била буквално на само пар месеци од проглашења несолвентности.

Додала је да је уз велике напоре њених претходника, тадашњег премијера, а данас председника Србије Александра Вучића и његовог тима, као и ње као министра за државну управу и локалну самоуправу, а у партнерству и уз велику подршку ММФ-а, то избегнуто.

"Успели смо да стабилизујемо јавне финансије, да повећамо буџетски суфицит другу годину заредом, смањимо јавни дуг, који је тренутно испод 60 одсто БДП-а, испод Мастрихшких критеријума, више него преполовили смо стопу незапослености, која је била изнад 24 процента, а данас је испод 12 одсто, побољшали смо пословни амбијент тако да смо прошле године привукли 2,6 милијарди евра директних страних инвестиција, више него остатак региона заједно", испричала је Брнабић.

РТВ

Preuzmite Q Media aplikaciju