Седница СО Кула: Трећина буџета за инвестициона улагања

 

Кула, 05.09.2018.

На данашњој седници Скупштине општине Кула усвојена је Одлука о изменама и допунама одлуке о буџету за 2018. годину и Извештај о извршењу општинског буџета у првих шест месеци текуће године. Од укупног буџета општине Кула који износи 2.214.775.000,00 динара, износ од 776.243.000,00 динара опредељен је за инвестициона улагања, односно за реализацију капиталних пројеката, па тако укупни капитални издаци општине Кула износе 35,05% буџета општине Кула.

Најзначајнији капитални пројекти у 2018.години су наставак радова на изградњи потисног вода Црвенка –Кула, завршетак радова на изградњи Дома здравља, завршетак радова на изградњи спортске хале у Сивцу, почетак радова на изградњи Спортско рекреативног центра у Кули, изградња пута Сивац-Стапар, одржавање пута Крушчић-Грачац, реконструкција фекалних станица, уређење парка у Кули, уређења центра у Црвенки, Сивцу, Руском Крстуру и Липару, капитално одржавање путева, изградња фабрике воде у Руском Крстуру и Крушчићу. Такође, обухваћена је и реконструкција котларнице у месној канцеларији у Сивцу, изградња црпне станице у Сивцу, замена азбестних цеви у Црвенки, капитално одржавање Дома културе у Руском Крстуру и Сивцу, као и израда разне пројектне документације како би имали спремне пројекте за конкурисање за средства од виших нивоа власти.

Општинска управа се одрекла набавке новог возила и та средства ће бити усмерена за куповину клизалишта. На овај начин ће сви грађани, а нарочито деца, уживати у обогаћеном забавном садржају током зимских месеци.

Одборници су усвојили Предлог Локалног акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених од пореза на имовину за период од 2018. до 2021. године. Усвојен је и Предлог Секторске стратегије руралног развоја са акционим планом 2018-2020. године. Овај документ је израдила Канцеларија за локални економски развој општине Кула, заједно са својм партнерима. Секторска стратегија руралног развоја треба да допринесе одрживом развоју Општине у складу са новим потребама грађана, а посебно због могућности које пружа ИПАРД програм 2014-2020. године. Право на средства општина Кула је остварила путем конкурса за суфинансирање који је расписао Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Скупштина је усвојила измене и допуне одлуке о јавном превозу путника у друмском саобраћају, измене Кадровског плана Општинске управе. Без расправе је дата сагласности на измене Програма пословања са финансијским планом ЈКП „Радник“ Сивац и „Руском“ Руски Крстур, на Извештај о раду установа чији је оснивач Општина Кула – Дом културе Црвенка и Дом културе Сивац, на Програм рада у 2019. години Дома културе Сивац и Дома културе Руски Крстур, на Статут ЈКП „Пречистач Врбас-Кула“ Врбас и на  Одлуку о јавном превозу путника у друмском саобраћају. 

Уместо Ђорђа Перуничића, досадашњег члана Општинског већа за новог члана је изабрана Миљана Рабреновић из Крушчића. Усвојено је Решења о именовању Жељка Маџарева на функцију директора ЈКП „Радник“ Сивац, за председника Надзорног одбора ЈКП “Радник“ Сивац именован је Томислав Тодоров, а за новог члана Школског одбора у ОШ „Вељко Влаховић“ у Крушчићу, из реда запослених изабрана је Ивана Баџа. Она је у Школском одбору заменила Весну Медојевић која је од ове школске године нова директорица ОШ „Вељко Влаховић“..

Председник одборничке групе Социјалистичке партије Србије у локалном парламенту  др Велибор Васовић, на почетку седнице је рекао да његова одборничка група неће гласати на данашњем заседању, а на такав потез су се одлучили због, како је рекао, необјективног информисања са протекле седнице у вези гласања за директоре Домова културе у Сивцу и Црвенки.

Preuzmite Q Media aplikaciju