Укида се Закон о смањењу пензија, пенали остају

Србија, 06.09.2018.

Социјално-економски савет је јуче прихватио Нацрт закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим се укида Закон о смањењу пензија.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и члан Социјално-економског савета Зоран Ђорђевић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да тај нацрт нема ниједну негативну тачку и да све што је њиме предвиђено иде у корист пензионера. Истакао је да је њиме, између осталог, предвиђено укидање Закона о привременом смањењу пензија.

Када су у питању пенали за превремено пензионисање, министар каже да се за сада не размишља о њиховом укидању јер, како је додао, пенали постоје и у Европској унији и нужно је да постоје да би систем био одржив.

"Уколико бисмо укинули пенале, у данашњим околностима када имамо милион и 750 хиљада пензионера и близу три милиона запослених довели бисмо у проблем функционисање пензионог фонда, што не би било у интересу ни државе, ни пензионера, ни запослених, нити било кога другог", рекао је Ђорђевић.

Он је истакао да ће Влада Србије наставити да ради на побољшању материјалног положаја пензионера.

РТВ

Preuzmite Q Media aplikaciju