Градоначелница Душанка Голубовић: Сомбор је сигурно уточиште, урадили смо много, али не стајемо!

Фото: Немања Николић

Сомбор, 04.06.2020.

Још 2016. године, када је преузела најодговорнију функцију града, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић каже да је имала јасан план: да се побољшају услови живота грађана тог места. До сада је, каже, урађено много, али с новим изазовима и бројним плановима се не стаје. Пред Сомбором су велики важни пројекти који ће овај град учинити још комфорнијим за живот, каже она у интервјуу за Курир.

У последње четири године се у Сомбору и у околним селима доста радило. Шта бисте истакли као капиталну инвестицију?

- Идентификовали смо потребе грађана и привреде, била је очигледна потреба за улагањима у инфраструктуру, почевши од путне инфраструктуре, преко водоснабдевања, грађевинарства, затим сређивање објеката јавне намене, разне санације и реконструкције. Гледали смо да, колико су нам наше финансијске могућности дозвољавале, изађемо у сусрет свим тим потребама.

И шта сте успели?

- Једно од најважнијих улагања било је у област водоснабдевања. Од 2016. године 15 насељених места на територији града готово у потпуности нису имала адекватну пијаћу воду. Данас можемо да кажемо да је тај проблем већим делом решен и да је реално да у наредне две-три године кажемо да је решен у потпуности. И то је важно животно питање. Такође, улагање у путну инфраструктуру је било значајно: обављена је санација и реконструкција бројних градских улица, али имали смо жељу да свако од наших насељених места буде такође равномерно побољшано у путној инфраструктури. Зато смо реконструисали део пута од Сомбора према Баји у дужини од 15 километара, чиме се отвара могућност да се гранични прелаз Бачки брег прекатегорише за теретни саобраћај. У претходне четири године започели смо важну изградњу потпуно новог пута из насељених места Стапар и Сивац, а најважнији пројекат за будућност је изградња брзе саобраћајнице која ће Сомбор, с једне стране, повезати са ауто-путем Суботица-Београд и с друге стране отворити граничне прелазе на нашој територији према Хрватској и Мађарској. То је значајно и за транспорт, привреду, побољшање пословног амбијента, али и директно за квалитет живота свих грађана.

Доста је улагано у вртиће и школе, да ли сада постоји листа чекања?

- Један од наших приоритета је повећање броја деце у вртићима и зато се сваке године све више малишана уписује, а коначан циљ је 100 одсто обухвата деце у вртићима. Нарочито имајући у виду да родитељи у данашње време дуже раде, да баке и деке можда не могу да чувају децу, а наравно потребна је социјализација кроз боравак у групи. То смо настојали да решимо на различите начине, дограђивали смо објекте вртића и реконструисали смо постојеће. Увели смо субвенције за приватне вртиће и родитељи добијају једнаку буџетску подршку, тако да је плаћање изједначено и када је дете у приватном вртићу.

Последњих година је у Србији знатно смањена незапосленост, каква је ситуација код вас у Сомбору?

- Слична као и у остатку Србије, незапослености је испод 10 одсто. У Сомбору је број незапослених у 2016. био 7.000, а сада се смањио на испод 5.000. Просечна плата је била око 34.000 на територији града, а сада је око 48.000-49.000. Дакле, бележи се економски раст. То сразмерно иде у прилог и локалној самоуправи, јер од већих приходовања грађана стварају се и већи приходи у буџету Сомбора, а то затим отвара могућност за веће инвестиције. Подсетићу да је градски буџет 2016. године био 2,3-2,5 милијарди, а сада смо на 3,5 милијарди. То је знатан помак за период од четири године.

Који су пројекти које планирате убудуће и евентуално за ваш други мандат као градоначелнице?

- У плану је велики број пројеката. Постоји велика разлика између 2016. и 2020. Пре четири године Сомбор није имао спремне пројекте ни у вредности од 100 милина динара, а сада су припремљени пројекти у вредности од пет милијарди. Ми смо комплетно припремили пројекте који се односе на јавну расвету, путеве, асфалтирање свих улица и јавних површина, реконструкцију пречистача отпадних вода, изградњу комплетног водовода и канализације и изградњу пословне зоне у Сомбору. То су огромне инвестиције за које је реално да буду реализоване у наредне четири до пет година.

Какве туристичке потенцијале има Сомбор и колико су они искоришћени?

- Примећујемо сваког дана повећање броја туриста, самим тим је велика попуњеност смештајних капацитета током целе године. То отвара могућност за неке веће инвестиције и изградњу нових хотела, чак се тренутно и гради један. Наша понуда су културни садржаји, заштићено језгро града за све који воле архитектуру, затим салаши, чарде на Дунаву и на сомборским каналима, бачко Подунавље које је као заштићено подручје Унеска постало нов потенцијал.

Дакле позивате туристе у Сомбор, нарочито када се ове године због епидемије коронавируса промовише домаћи туризам?

- Свакако. Сомбор већ неколико година имам јасан и доступан календар манифестација и већина њих ће и ове године бити одржана како је и предвиђено. У овом календару сви који су љубитељи филмске уметности, музике, али и коњичког спорта и трка могу да виде шта имамо у понуди и да у Сомбору нађу сигурно уточиште и провод.

Сомбор је препознат као град културе. Шта бисте истакли? 

-Доста смо урадили пре свега по питању културне структуре. Сомбор има шест установа културе, има многа аматерска друштва, самосталне уметнике. Обновили смо здање галерије "Милан Коњовић", имали смо радове на Тргу уметности, који инфраструктурно треба да обједине свих шест установа културе на истом месту. То ће да представља јавни простор у коме ће се одигравати културна дешавања. Обновили смо Музеј Батинске битке, који је после 30 година поново почео са радом, пипремамо отварање новог депаданса градског музеја посвећеног подунавским Швабама. А као најзначајнији пројекат јесте Палата културе, која ће подразумевати једну нову организацију културног центра као координатора рада свих културних установа и свих њихових програма, као и градских манифестација.

Са гледишта грађана, да ли је добро живети у Сомбору?

- Доста је тешко не бити субјективан кад знамо колико смо утицали на побољшање параметара за квалитет живота. Сматрам да се и током ванредног стања показало какву димензију може да има живот у мањој средини, коју ипак одликују урбане карактеристике, али са традиционалним садржајем. То је наше мало безбедно окружење које иде ка добром путу ка стварању културног садржаја и метрополе. Свакако да бих увек препоручили живот у Сомбору.

Како је прошао Сомбор током епидемије коронавируса?

- Захваљујући доброј ситуацији и доброј организацији штаба за ванредне ситуације, мислим да смо имали задовољавајућу ситуацију и потпуну контролу над епидемијом. Томе су допринела наша претходна улагања у здравствени систем, али ту нема стајања, и у будућности планирамо да улажемо. Град Сомбор је преко Канцеларије за управљање јавним улагањима обезбедио улагања у објекте Дома здравља, који су до сада делимично санирани. У претходне три године улагали смо у отварање нових амбуланти, а очекује нас улагање у саму зграду опште болнице, болничког комплекса, изградњу новог хируршког блока, који би требало да има око 8.500 квадратних метара, а обезбедили смо и средства за реконструкцију градског породилишта и геронтолошког центра.

Да ли као градска управа организујете неке бесплатне програме за грађане и на који начин могу да се пријаве?

- Имамо доста бесплатних садржаја које Град Сомбор нуди својим суграђанима. У фокусу су пре свега наши најмлађи суграђани, који имају бесплатне садржаје за спорт и културу. Поред "спортића" и "скочка" као садржаја које имају у оквиру Спортског савеза, Град последњих неколико година практикује редовне бесплатне посете позоришту, и то за све наше школарце из града и свих насељених места. Нисмо заборавили ни друге наше становнике, тако и наше жене могу да се бесплатно баве спортом на фитнесу и базену. То Град пружа у циљу афирмације здравог стила живота и веће масовности у спортским активностима.

Курир.рс

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju