Нови Сад безбеднији од већине градова ЕУ, сигуран град за грађане, туристе, инвеститоре

04.11.2021.

Полиција на улицама војвођанске престонице је у функцији заштите грађана и њихове безбедности, истиче доктор Марија Ђорић, стручњак за безбедност

РТВ (Александар Галић)

Присуство полиције на улицама српских градова, које је, иначе, тековина модерних безебедности грађана, поједини опозициони критичари власти покушавају да представе као вид репресије. Али анализом релеватних извора И чињеница долази се до савим другачијег закључка.

Полиција није само систем санкционисања већ и превенције

Овакве опаске све чешће се могу чути на рачун војвођанске престонице чији је градоначелник, са друге стране, у више наврата истицао да се безбедност Новосађана налази високо на листи приоритета града. У прилог томе,градоначелник Новог Сада Милош Вучевић недавно је са минситром полиције Александром Вулином потписао Уговор о суфинансирању изградње нове зграде полицијске станице Стари Град.

– Надам се да моји Новосађани препознају колико напора улажемо у унапређење безбедности нашег дивног града и да ћемо заједно одржати висок ниво сигурности на новосадским улицама – истакао је Вучевић приликом потписивања уговора.

Безбедност су и техничко технолошке мере

Др Марија Ђорић, стручњак за безбедност, истиче да је полиција на улицама Новог Сада у функцији заштите грађана и њихове безбедности.

– Појачане полицијске снаге на улицама могу деловати охрабрујуће у смислу да се грађани осећају сигурније, посебно када је реч о туристима, који ће их доживљавати свој боравак безбеднијим у нашој земљи. Међутим, безебедност града не чине само полицијске снаге и људи у униформама, већ и техничко-технолошке мере, попут система надгледања камерама у нашој земљи. У том смислу безбедност код нас је на задовољавајућем нивоу, о чему сведочи и све већи број туриста. Такође, полицијски систем, не треба да делује само као механизам силе и санкционисања, већ и као систем превенције – закључује наша саговорница.

За грађане присуство полиције пожељно, светска пракса

Са њом је сагласан и др Илија Животић са Факултета ФИМ који истиче да појачано присуство припадника полиције у административном центру као што је Нови Сад, не да није необично, него је пракса свуда у свету.

– Обичним грађанима то је, не само прихватљиво и пожељно, него већина њих на то не обраћа пажњу обузети свакодневним обавезама. Са друге стране имамо и оне који то проглашавају милитаризацијом из дневно-политичких побуда покушавајући да тако избришу из сећања грађана у каквом положају је била полиција до 2012. године са лошим возним парком, избледелим униформама и дупло мањим платама. Наравно, смета и плаћеним појединцима из неких НВО које финансирају државе са знатно већим бројем полицајаца по глави становника и у којима, за разлику од Србије, полиција прво пуца, па поставља питања – закључује Животић.

Мој задатак је да грађани Новог Сада буду безбедни

Сам градоначелник Новог Сада Милош Вучевић у више наврата је подвлачио да је “његов задатак да Нови Сад буде безбедан град”.

– Мислим да је Нови Сад безбедан град. Јесте да има проблема, да има оних који не хају за то што већина жели да живи у мирном граду. Има оних који су охрабрени ружним новинским насловима. Али ако поредимо са европским градовима, ми смо 99 одсто безбеднији. Да вам не причам да су нисам смео да прођем ноћу кроз центар Брисела, а ми замишљамо да је ко зна како безбедно. И даље смо ми много безбеднији него већина европских градова. Да то сада поредимо са СФРЈ и 150.000 људи у граду, не можемо. Цео свет се променио. Разговарао сам са градоначелником Солуна, они су имали пакао тамо, када је безбедност у питању – закључио је он.

Пројекат “Безбедан град”

По угледу на многе западноевропке градове Нови Сад данас безбедност и сигурност грађана на улицама константно унапређује и помоћу савремених технолоија. Као део пилот пројекта “Безбедан град”, у коме учествује заједно са Београдом и Смедеревом, и у војвођанској престоници ће се ускоро користити најсавременији систем видео-наџора за аутоматско препознавање лица.

Употребом овог система масовног наџора унапредиће се безбедност, а како је сам МУП у Нацрту закона навео, коришћење напредне технологије допринеће “превенцији криминала, већој стопи откривања кривичних дела и прекршаја и хапшењу учинилаца”.

Видео наџором никако нису угрожена права гражана, истичу стручњаци

Систем видео наџора у оквиру пројекта “Безбедан град”, који се спроводи у циљу повећања безбедности грађана, ни на који начин не може угрозити приватност грађана и апсолутно је заштићен од било какве врсте злоупотребе, тврде у МУП, чиме опорвгавају тезе дела опозиције која тврди да се тиме приватност грађана нарушава.

Слободан Недељковић, помоћник министра и начелник Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије МУП-а Србије истиче да “постоје неки злонамерни коментари да систем није довољно безбедан, односно да ће моћи да му се приступи путем интернета и тиме наруши безбедност грађана”.

– То је апсолутно немогућа опција, јер је систем спроведен оптичком мрежом која је потпуно изолована од интернета и у власништву је МУП-а. Систем видео наџора користе све савремене полиције света – додао је Недељковић. Иначе, пројекат “Безбедан град” спроводи се са компанијом “Хуавеј” која има системе видео наџора у више од 120 држава света, од којих су неке чланице ЕУ, попут Италије, Немачке, Мађарске, Пољске и Шпаније.

ТУРИСТИ ИДУ ТАМО ГДЕ ЈЕ БЕЗБЕДНО

У Новом Саду све више страних гостију чак и у време короне

Српска Атина је итекао безбедан и просперитетан град са брјним страним инвеститорима попут немачког Континендала, фабрике чоколаде, јапанског Нидека, као и десетине хиљада туриста”. Иначе, званична статистика показује да је Нови Сад један од ретких туристичких дестинација у Србији са порастом домаћих туриста чак И у време пандемије крона вируса.

Према подацима Републичког завода за статистику Србије, Нови Сад је у првих девет месеци ове године остварио раст како долазака тако и ноћења туриста. У овом периоду укупни доласци туриста порасли су за 13.8%, од тога доласци домаћих туриста за 7,1%, а страних чак за 17,6%.

Ј.В, Д. Ковач

Извор: НС УЖИВО

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju