Вечерас се дочекује Нова година по јулијанском календару

СРБИЈА 13.1.2022. - У поноћ почиње Нова јулијанска година за Српску, Руску и Грузијску православну цркву, Јерусалимску патријаршију и Руску заграничну цркву које обележавају два велика хришћанска празника - Обрезање Исуса Христа и Светог Василија Великог.

Православни народи који поштују богослужбени Јулијански календар својих цркава вечерас од поноћи славе почетак Нове 2022. године. На овај дан, у свим храмовима СПЦ, служи се литургија Светог Василија Великог чији помен Црква, такође, слави првог дана Нове године.

Дан Обрезања Господа Исуса Христа који СПЦ слави 1. јануара по Јулијанском календару, односно 14. јануара по Грегоријанском или световном календару један је од највећих хришћанских празника. Према Светом писму, Исус Христос је преузео на себе грехе људског рода, а чин обрезања се сматра знаком очишћења од прародитељског греха. У запису владике Николаја Велимировића стоји да је, "Христос на себе примио људско тело и поднео бол за грех одређен".

Према историјском и предању цркве, Свети Василије се упокојио 379. године, у 50. години. Живео је у време цара Константина који је озваничио слободу исповедања хришћанске вере. Василијева служба, коју је написао сам светитељ, служи се, према канону Српске православне цркве, 10 пута годишње - 1. јануара, уочи Божића и Богојављења, у све недеље Великог часног поста (осим Цветне недеље), на Велики Четвртак и Велику Суботу. Сачувана су многа богословска и апологетска дела Светог Василија кога Српска православна црква слави и 12. фебруара (30. јануара по Јулијанском календару) - на празник Света три јерарха.

Јулијански 1. јануар у нашем народу је познат и као Васиљевдан, Мали Божић и српска Нова година. Многи обичаји и обреди везани су за Мали Божић који се сматра завршетком божићних светковина. У неким крајевима Херцеговине сачуван је обичај спаљивања остатака бадњака, а у многим српским крајевима меси се обредни хлеб или Василица.

У богослужбеном календару СПЦ ови празници су обележени црвеним словом као заповедни од великог значаја за православну хришћанску цркву.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju