Данас је летњи Свети Никола

Србија, 22.05.2020.

Српска православна црква и њени верници данас славе празник посвећен преносу моштију Светог оца Николаја Мирликијског чудотворца. Овај празник спомен је на догађај када су мошти Светог Николе пренете из града Мире у град Бари, где и данас почивају.

Иако календарски не припада лету, због најчешће лепог времена када "пада" данашњи празник, у народу се назива и летњи Свети Никола.

Свети Никола је рођен у граду Патари, у области Ликије, на подручју данашње Мале Азије, као јединац богатих и знаменитих родитеља, Теофана и Ноне. Као јединца дарованог од Бога, они су га Богу и посветили. Свети Никола је умро 19. децембра 345. године (према Јулијанском календару 6. децембра), па се тај дан обележава као помен светитељу и најчешћа је српска слава.

Српске породице, које тог светитеља сматрају својим заштитником, на овај дан прослављају своју крсну славу и славе Светог Николу који важи за заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.

Православни верници светог Николу сматрају борцем за Христову веру, победником зла за цео свет, а његово име значи народни победник.

Данашњи празник Летњи свети Никола је и сеоска слава Сивца, па ће тако данас православни Сивчани прославити своју храмовну славу.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju