Данас је Свети Василије Велики

 

СРБИЈА, 14.1.2022.-Православни верници данас обележавају Светог Василија Великог, који је у народну познат као Василијевдан.

Свети Василије Велики архиепископ Кесаријски рођен је у време цара Константина, 329 године у Каподокији.

Био је изузтено образован и велики поборник православља, иако се касно покрстио. Умро је у педесетој години, као бискуп родне Каподокије. У нашем народу је релативно мање познат, али има породица које су га преузеле за свог свеца и славе га као крсно име.

У крајевима где живи српски народ углавном се слави као Српска нова година. У јужној Србији на овај дан иду „сировари“ који се супротстављају и терају коледаре-зле демоне. „Сировари“ су обично групе од десетак не маскираних младића, који иду од куће до куће певају обредне песме и као коледари узимају ситне поклоне у храну и пићу.

У овим крајевима је обичај да се по кућама справља „попареница“, кукурузно брашно, које се најпре кува у котлу а затим испече у тепсији.

На овај дан се призивају мечке, вукове и остале звери и оставља им се на раскршћима храна.

Рано ујутро свака породица приноси жртву Светом Василију, и то гуску нарочито храњену за овај празник. Тог дана домаћица меси василицу, пресну погачу од које су мрвице намењене стоци.

Слави се и као крсна слава.

 

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju