Дан грађевинара

9.8.2019.

Поводом Дана грађевинара, директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић поручио је да на побољшању услова за безбедност на раду морају заједно да раде и послодавци и радници, указујући на податак да је ове године на градилиштима за седам месеци погинуло 15 грађевинара, колико их је укупно страдало у току целе прошле године.

Од 15 страдалих петоро је радило на црно, каже Ђуровић истичући да је ове године и тај број за седам месеци премашен, јер је утврђено да шесторо грађевинаца који су погинули нису били пријављени.

"Евидентно је да нам највећи број лица која смртно страда, страда на градилиштима", рекао је Ђуровић додајући да је према Републичком заводу за статистику у 2018. забележено 96.061 предузећа која су регистрована за грађевинску делатност, а у којима је запослено 284.432 радника, али да је сигурно да на грађевини има више ангажованих.

Како каже, најчешћи узрок смрти или тешких повреда грађевинара је пад са висине и истиче да се пре свега мора радити на свести и радника и послодаваца како би се смањио број оних који смртно страдају, а истовремено је неопходно одређеним законима оно што је већ планирано увести у законске оквире.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju