Дан сећања на жене жртве насиља

Србија, 18.05.2020.

Влада Републике Србије је 2017. године прогласила 18. мај за Дан сећања на жене жртве насиља, а датум је одабран у знак сећања на 16, 17. и 18. мај 2015. године, када је чак седам жена у Србији убијено у породичном и партнерском насиљу.

Поводом 18. маја - националног Дана сећања на жене жртве насиља, Заштитник грађана Зоран Пашалић упозорио је на повећан ризик од насиља над женама у кризним ситуацијама и апеловао да се унапреде и развијају механизми пружања помоћи жртвама.

"У ситуацијама кризе са највише изазова сусрећу се жене са инвалидитетом, жене на селу и Ромкиње, које су и пре пандемије биле у осетљивом положају", наводи се у саопштењу Заштитника.

Указује се да последице пандемије - страх, неизвесност, сиромаштво и економска несигурност, повећавају ризик од интензивирања насиља у породици, које може довести и до трагичних исхода.

Заштитник грађана сматра да би велики корак ка унапређењу заштите жена од породичног насиља представљало усвајање Националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља у породици и партнерским односима, и пратећег Акционог плана.

Додаје да је неопходно ускладити Кривични законик с Конвенцијом Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, а посебно је потребно доследно, свеобухватно и благовремено примењивати Закон о спречавању насиља у породици.

РТВ

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju