Дом здравља Кула: Јуче регистрован рекордан број заражених корона вирусом

 Кула, 07.04.2021. - Од средине прошлог века 7. април се обележава као Светски дан здравља, како би се пажња светске јавности задржала на најважнијим глобалним здравственим проблемима. Нема сумње да ће пандемија корона вируса заоштрити и постојећим проблемима придодати нове претње здрављу.

Јучерашњи дан у кулској општини обележио је рекордан број регистрованих случајева корона вируса изјавио је др Жарко Шевин, директор Дома здравља Кула.

-Здравље је потпуно физичко и психичко благостање, а не само одсуство болести, односно, онеспособљености. Из године у годину ми се суочавамо са тим проблемима, пре свега, социјално економским, јер они су врло битна компонента у здравственом стању становништва.

Оно што је посебно актуелно у протекле две године то је пандемија корона вируса. Данас у ковид амбуланти у Кули имамо релативно мали број пацијената за разлику од јучерашњег дана када смо имали рекордан број новооткривених случајева. Наиме, јуче је дијагностикован чак 41 случај пацијената инфицираних корона вирусом, рекао је доктор Шевин.

Најважнији задатак који треба што пре испунити када је пандемија у питању јесте вакцинација. Др Драган Бероња, лекар Дома здравља задужен за координацију вакцинациије у кулској општини је рекао да се вакцинација обавља према плану али да су проблем  здравствени радници којих нема довољно.

-Апелујем на грађане да се што пре вакцинишу, јер је то основна превентивна мера у сузбијању корона вируса. Тренутно у кулској општини имамо око 3.400 грађана који су се и ревакцинисали стим што ће у петак и понедељак бити ревакцинисано још око 280 особа. За сада је нешто више од 1.700 особа примарно вакцинисано, првом дозом, јуче 250, данас још 400. Добили смо у недељу укупно 1.400 вакцина, значи да нам преостаје још осамсто да дамо до краја недеље са овим ми ћемо укупно имати око 8.500 особа вакцинисаних, односно, ревакцинисаних. Вакцинација се обавља уредно. Једини проблем је мањак здравствених радника. Немамо довољно кадра да би нормално функционисали  у Дому здравља, на општој пракси, у ковид амбуланти и на вакциналном пункту. Стога апелујем на грађане да буду стрпљиви и мало сачекају, јер су здравствени радници преоптерећени, сестре и доктори тренутно раде и по дванаест сати дневно.

Када је реч о вакцинацији без претходне пријаве, која ће кренути и код нас, за сада имамо расположиво само шездесет вакцина, поменутих 1.400 вакцина су добијене за грађане који су се већ пријавили преко еУправе. Одлучили смо да сутра након 17,00 сати вакцинишемо прво људе који се буду пријавили преко својих фирми, а касније ћемо вакцинисати грађане и без пријаве у складу са расположивим бројем вакцина, истакао је др Драган Бероња.

Подсетимо да се вакцинација и ревакцинација од протекле суботе обавају у Кули на новој адреси у Омладинском дому у Улици Ђуре Стругара број 54.

 

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju