Друге вечери фестивала „Публикум“ у Кули је гостовало Народно позориште Сомбор са представом „Ћелава певачица“

Друге вечери фестивала професионалних позоришта „Публикум“ у Кули је гостовало Народно позориште Сомбор са представом „Ћелава певачица“ Ежена Јонеска у режији Иве Милошевић.

„Ћелава певачица“ је прва драма румунско-француског писца Ежена Јонеска која жанровски припада театру апсурда. Једна је од такозваних антидрама. Интерестантна је чињеница да је она настала када је Јонеско почео да учи енглсеки језик, па су га банални примери реченица из приручника, као то да је под доле, а строп горе, и да седмица има седам дана, засмејали и инспирисали за стварање.

„Јонеско се, у својим драмама апсурда, бавио усамљеношћу модерног човека и бесмислом његове егзистенције. Сматрао је да је језик којим људи говоре неадекватан, аутоматизован, и да „изневерава“ најинтимније садржаје јер се састоји од отрцаних и безличних исказа. У његовом свету људи говоре а да ништа не кажу. Код њих постоји одсуство унутрашњег живота и механика свакодневног. Јонеско нам приказује човека који је огрезнуо у своју друштвену средину и који се не издваја из ње“ по речима редитељке представе Иве Милошевић за сајт сомборског позоришта.

У Кули је извођење овог комада испраћено громогласним аплаузом, а сва места у сали била су попуњена.

-Пријатно сам се изненадио када сам сазнао да ово није класично гостовање већ на фестивалу. Искрено се радујем што је Кула добила свој позоришни фестивал. Мислим да је то добра шанса да градови виде неку издвојену продукцију из шире или ближе околине и да се шест или седам вечери заредом у једном граду, који ето нема професиоално позориште, десе претсаве које испуњавају професионални стандард, рекао Срђан Алексић, глумац Народног позоришта Сомбор

Приметио је да је капацитет сале био попуњен и додао да то показује да у овом граду постоји интерестовање за позоришну уметност.

-Ми који се овим професионално бавимо смо навикли на то да нас публика оцењује, нас оцењују свако вече када изађемо на сцену. Нема бољег судије од публике, додао је Алексић

Вечерас, треће вече фестивала „Публикум“, публика ће имати прилике да види „Аутобиографију“ Бранислава Нушића у извођењу глумаца Српског народног позоришта из Новог Сада, а у режији Предрага Штрбца.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju