Други дан Божића

Србија, 08.01.2019.

Српска православна црква и њени верници данас славе Други сан Божића. Црква Божић слави три дана, који су у њеном богослужбеном календару обележени црвеним словом. Сабор Пресвете Богородице је православни празник, који се слави другог дана Божића. Посвећен је Богородици која је родила Исуса Христа и због тога се и празнује други дан по рођењу Христовом.

Овај празник има корене у раном хришћанству, када црквени календар још увек није био у потпуности развијен. Иако данас постоје многи празници посвећени Пресветој Богородици, овај јединствени се и данас зове даном Сабора (сабрања) Пресвете Богородице.

Други дан Божића, народ каже, требало да се посветите шетњи и посети пријатељима и кумовима, јер “ко има пријатеље, богат је човек”.

Како је обичај да се за Божић остаје код куће и да се први дан овог празника проводи са породицом, други дан је био време када се обилазе рођаци , пријатељи и кумови. Верује се да се на данашњи дан мире и они који су годинама у завади и да није добро било кога отерати са кућног прага. Данас, за празничном трпезом која је још увек постављена, сви су једнаки и у здрављу и весељу славе најрадоснији празник хришћанства.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju