Дугорочна прогноза

Србија, 12.09.2017.

Након лета са преко 60 тропски врелих дана, утицај високих температура осетиће се месецима који следе, па Србију очекује топла јесен, са Михољским летом и далеко блажа зима од претходне. 

Према дугорочној прогнози Републичког хидрометеоролошког завода Србије, лето се наставља и током септембра, са изузетком кратких периода захлађења и падавина. Температуре ће се кретати између 20 и 30 степени Целзијусових, а просечна максимална дневна температура износиће око 25 степени Целзијусових.

Октобар ће бити топлији и просецно влажан, и, како наводи Републички хидрометеоролошки завод, и тај месец протећи ће у знаку Михољског лета. Максимална дневна температура пада, али ће и даље бити сувих и сунчаних дана са температурама од око 20 степени целзијусових.  У октобру се на планинма могу очекивати први снегови, али ће у нижим пределима снежних падавина бити тек - крајем новембра.

И новембар ће, међутим, према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, бити топлији и мало сувљи него иначе, а количина падавина биће у границама вишегодишњег просека. Средња максимална температура ваздуха  током новембра биће око 12 степени Целзијусових. 

У односу на прошлу зиму, када су се екстремно ниске температуре задржале све до почетка пролећа, ове године нас очекује блага зима, са средњим температурама од два до пет степени, а на планинама од минус три до један степен. 

У децембру температура наставља да пада, иако ће месец бити блажи и мало сувљи од просека. 

Републички хидрометеоролошки завод сада и за јануар прогнозира да ће бити "блажи и просечно влажан". Средња максимална температура ваздуха бити око 4,8 степени Целзијусових. Слична прогноза времена предвиђена је и за фебруар са благим растом средње просечне температуре на 7,8 степени Целзијусових. 

Дневник

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju