Електронски упис у средње школе на порталу еУправа 8. и 9. јула

Србија, 26.06.2020.

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије најавила је јуче да ће 8. и 9. јула, на порталу еУправа, бити доступна нова услуга електронски упис – еУпис у средњу школу. Услуга ће бити омогућена за све редовне школе и гимназије, осим музичких, балетских, специјалних и приватних школа.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић истакао је тим поводом да ће по први пут ове године упис у средњу школу бити доступан потпуно електронски – од подношења пријаве за упис до нотификације да је упис комплетиран.

У складу са тим, ученици и њихови родитељи или други законски заступници не треба да долазе у школу ради уписивања, објаснио је он и додао да ће могућност уписа ученика директно у школи постојати и ове године, али је препорука да се упис одради онлајн преко еУправе.

Школе ће, по пријему пријаве коју је родитељ попунио на порталу еУправа, по службеној дужности прибавити податке о ученику из матичне књиге рођених, из евиденције пребивалишта и информацију из здравственог информационог система о обављеном лекарском прегледу, као и податке о претходно завршеном образовању, на бази чега је ученик и био распоређен у ту средњу школу. На основу тих података и података које је родитељ попунио у пријави, овлашћено лице школе ће завршити упис без потребе да родитељ долази у школу, објављено је на сајту Владе.

Дакле, потребно је само да родитељ има креиран налог на порталу еУправа како би могао да покрене услугу еУпис у средњу школу. Због тога сви родитељи (или други законски заступници), који имају децу за упис у средњу школу, треба да провере своје налоге на порталу еУправа. Уколико их немају, потребно је да их креирају, како би 8. и 9. јуна електронски уписали своје дете у средњу школу у којој је распоређено.

Што се тиче музичких, балетских и специјалних школа, упис се врши 29. јуна, за шта је потребно да се родитељи обрате тим школама како би се информисали о посебним условима уписа. И ове школе ће у позадини користити електронски систем за упис, тако да ни овим родитељима такође неће бити тражени на увид папирни документи.

екапија

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju