Жетва у Бачкој у пуном јеку

Војводина, 04.07.2019.

Жетва пшенице у Бачкој је у пуном јеку. Да ће принос пшенице ове године бити мањи за пољопривреднике и није било изненађење. Прогнозе да ће овогодишњи род пшенице бити мањи због суше у време значајних фаза раста и развија пшенице обистиниле су се. Родило је мање, а и род није баш доброг квалитета.

Род пшенице је чак до 40 посто мањи и пшеница је лошијег квалитета. Хектолитарска тежина зрна је мала и има пшенице која је таквог квалитета да се може користити само за сточну храну - кажу пољопривредници.

Жетва пшенице биће завршена за неколико дана, а произвођачи су сада у ишчекивању цене. Најављених 20 динара за њих је цена испод сваке економске исплативости.

Минимална цена треба да буде 25 динара по килограму. С обзиром да је мало родило и да је мало било посејано ове године ће бити проблема. Да би наредног пролећа имали веће површине под пшеницом цена треба да буде знатно изнад понуђених 20 динара", истичу пољопривредници.

Жетва јечма у западној Бачкој је скоро завршена а род је од четири до пет тона по хектару. Завршена је и жетва уљане репице, а родило је у просеку три тоне по хектару.

РТВ

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju