За викенд угоститељи и тржни центри раде до 14,00 часова

Београд, 26.02.2021. - Током предстојећег викенда угоститељи и тржни центри радиће до 14 сати, одлучио је Кризни штаб, сазнаје Танјуг у Влади Србије. 

Нова седница Кризног штаба биће одржана у понедељак, на којој ће бити разматрани ефекти ове одлуке.

Према информацијама Танјуга, прехрамбене продавнице за викенд ће радити као и до сада, до 21 сат.

Штаб је одлучио да медицинске и ветеринарске ординације, лабораторије и апотеке и за викенд раде уобичајено, док ће на бензинским пумпама после 14 сати моћи само да се точи гориво.

Услужне делатности, попут фризера, козметичара, радиће као и до сада.

Достава хране обављаће се редовно, без "шалтерске" продаје.

Седница Кризног штаба, која је почела у 8 сати. Завршена је након нешто више од сат времена, а после ње није било обраћања медијима, већ је најављена прес конференција за 15 сати.

Како је раније саопштено, подаци о броју новожаражених не охрабрују, јер је јуче регистровано више од 3.500 нових случајева.

Весић: Премијерка преломила, рад угоститеља до 14 часова компромис

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да су данашње одлуке Кризног штаба резултат компромиса између медицинског дела који је био за то да се све затвори на пет дана, док су он и још неки чланови били против рестрикција, већ су инсистирали на поштовању мера и посебној пажњи која би се обратила на планине.

"Премијерка Ана Брнабић је направила компромисан предлог, да угоститељи раде до 14 сати. Она је тиме хтела да пошаље снажну поруку здравственим радницима да држава стоји уз њих, али и грађанима да је ситуација озбиљна и да морамо да будемо одговорни да бисмо могли да релаксирамо мере", рекао је Весић за ТВ К1.

Угоститељи ће, навео је, овог викенда радити до 14 сати, док ће од понедељка поново радити до 20 сати.

За викенд ће после 14 сати радити као и до сада прехрамбене продавнице, апотеке, пумпе за точење горива, достава хране.

На планинама, ресторани у затвореном простору неће радити уопште, док ће само баште радити до 14 сати.

"То је премијерка предложила и то ће бити предлог Кризног штаба који ће се наћи данас на седници владе", рекао је Весић.

Он је рекао да лично није задовољан, али да разуме да се мора направити компромис.

"У Београду сматрамо да се мора наћи баланс између здравља и економије. Ја сам срећан што угоститељи у Београду раде, што није случај у бројним европским градовима", рекао је Весић.

Он је поновио да скраћење радног времена нема везе са ширењем заразе, будући да се свако може заразити и у 13 сати, и у 15, 19 или 21 час.

Весић је истакао да је најважније да у Београду више нема журки, захваљујући Комуналној милицији и њеним контролама.

"Било их је док се није укључило тужилаштво, и док нису почели кривично да одговарају", рекао је Весић.

Он је упозорио и да ће, ако се све затвори, бити више журки у приватним кућама и викендицама.

"Боље да људи буду на јавним просторима, које можемо да контролишемо", рекао је Весић.

Он је поновио и да у сектору услуга у Београду ради око 40.000 људи, који би остали без посла, када би се све затворило.

"Свако ко предлаже скраћење радног времена, нека прво обезбеди плате за те људе", рекао је Весић, а на питање како то функционише на Западу, где су угоститељски објекти углавном затворени, навео да није сигуран да је "локдаун" њима донео неке резултате, јер су и њихови бројеви и даље високи.

Весић је навео и да је анализа ПКС, на 1.134 компаније у којима је запослено 358.000 људи, показала да је проценат заражених 3,21 одстом, јер се у компанијама води рачуна о поштовању мера.

Такође је навео да у школама нема значајног повећања броја зазажених, те да је зато против затварања школа.

"Не могу да дозволим да Београд буде талац онога што се дешава у ски центрима. Индивидуална одговорност сваког од нас је да води рачуна да се не зарази. Требало је да се у ски центрима затворе клубови који крше мере", рекао је Весић и додао да је захвалан премијерки на компромису.

РТВ

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju