Картицама пазарили за милијарду евра

Србија, 08.09.2017.

Корисници платних картица у нашој земљи за пола године утрошили 143 милијарде динара на куповине. Просечна појединачна трансакција има вредност од 1.785 динара. Тренутно има 3,5 милиона активних дебитних картица.

Више од 143 милијарде динара потрошили смо за првих шест месеци ове године плаћајући картицама пазар у продавницама, ресторанима, бензинским пумпама, туристичким агенцијама... То је више од милијарду евра, које су од јануара до краја јуна потрошили власници четири милиона разних платних картица у Србији.

Иако се овај износ чини невероватним, када се подели бројем обављених трансакција од 80,6 милиона, добија се просечни трошак од 1.785 динара по једној куповини. Уз овај податак стоји и чињеница да у Србији има око 3,5 милиона активних дебитних картица, чијом употребом се новац аутоматски скида са рачуна корисника, и свега око пола милиона кредитних картица. Стога не чуди да истраживања великих картичарских компанија указују на то да се у Србији "пластиком" најчешће плаћа - храна.

Такође, и у нашој земљи бележи се пораст плаћања преко интернета. Тако је од јануара до краја јуна ове године картицама путем нета утрошено више од две и по милијарде динара у домаћој валути. Још више смо утрошили у еврима, онлајн плативши робу и услуге вредне 36,99 милиона евра. У доларима је овај цех био 15 милиона, у британским фунтама 3,7 милиона, док смо директно у швајцарској валути преко интернета утрошили "свега" 412.089 франака.

Вечерње Новости 

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju