Међународни дан борбе против насиља над женама

Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се на данашњи дан, 25. новембра, у знак сећања на 25. новембар 1960. године када су у Доминиканској републици брутално убијене сестре Патрија, Минерва и Марија Тереза Мирабел, због својих револуционарних активности и борбе за демократију. Обележавањем Међународног Дана борбе против насиља над женама уједно почиње "16 дана активизма против насиља над женама" - глобална кампања коју обележава 1.700 организација у више од 100 држава света, а која се завршава 10. децембра, Даном људских права.

Република Србија је део глобалне кампање, чији је циљ предузимање акција за сузбијање насиља над женама, које трају од 25. новембра до 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права. Овогодишња кампања је усмерена на превенцију и елиминацију насиља над женама и девојчицама, премошћавање недостатака у финансирању и обезбеђивању основних услуга за жртве насиља током пандемије.

Унија жена општине Кула прикључила се обележавању Међународног дана борбе против насиља над женама. Тим поводом оне су снимиле видео и на тај начин послале поруку женама које трпе насиље да нису саме и да пријаве насилнике.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju