На новој листи 31 лек

Србија, 05.06.2019.

На нову листу лекова Републичког фонда за здравствено осигурање стављен је 31 лек, а међу њима и три иновативна медикамента за лечење карцинома јајника, карцинома дојке и макуларног едема код оболелих од дијабетеса.

На листи има нових лекова који до сада нису ишли на терет здравственог фонда, али и паралела- фармацеутским формулама које већ постоје на листи и издају се на рецепт.

"То су лекови за хематолошка обољења, инфективна обољења и обољења очију за које већ постоје лекови на листи, међутим, изашле су нове, савремене терапије које смо уврстили у листу", рекла је за Танјуг директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.

Директорка фонда каже да су за неке лекове који се већ налазе на листи проширене индикације, те ће тако инхалациони лек који је коришћен само залечење оболеле деце од цистичне фиброзе о трпшку РФЗО сада имати и одрасли.

Осим проширења позитивне листе лекова, директорка фонда каже да су и снижене цене лекова због усклађивања са земљама у окружењу, али и са курсом евра.

"Снижене су цене за 98 одсто лекова са позитивне листе. То снижење се креће од 0,86 до 55,96 одсто за поједине лекове", рекла је Радојевић Шкодрић.

То значи да ће и пацијенти убудуће мање средстава издвајати из свог џепа на основу партиципације за лекове на рецепт.

РТВ

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju