На скроман начин и уз поштовање превентивних мера обележена 74-та годишњица колонизације из Црне Горе у Кулу

Кула, 1.12.2020. - Поштујући превентивне мере у Кули је протеклог викенда на скроман начин обележена 74-та годишњица колонизације из Црне Горе у Кулу.

Због тренутне епидемиолошке ситуације није био организован културни програм али је испред вагона, који је постављен испред „Житомедиjе“, у чијим просторијама се налази и спомен соба, здравицу одржао Бошко Миљанић. Унутрашњост вагона, који на симболичан начин представља времена колонизације, је реконструисана и постављене су фотографије колониста, као и нова конструкција степеништа за лакши улазак у вагон.

Потом је неколицина присутних обишла спомен собу са фотографијама црногорских породица, које су након Другог светског рата 1946. године доселиле у Кулу где је одржан кратак програм у оквиру којег је наступио рецитатор Филип Пронек и гуслар Перо Вујовић.

Организатор  обележавања колонизације, које се одржава сваке године последње суботе у новембру, Жарко Поповић је истакао да су одлучили да и ове године обележе овај датум, веома важан за Црногорце који су доселили на ове просторе, али поштујући све мере које је прописао Кризни штаб стим што се нада да ће наредна гоодина бити много боља, да ћемо победити епидемију и да ће тада 75 годишњица бити обележена како и доликује.

Подсетимо да се колонизација црногорских породица у Кулу обележава од 2016. године, да је реч о четвртој години обележавања и да овај догађај подржава финансијски и организационо и локална самоуправа. 

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju