Обележена Европска недеља мобилности у Кули

Кула, 18.09.2020.

Општина Кула се од ове године прикључила бројним европским градовима који од 2002. године, сваке године бројним активностима током Европске недеље мобилности промовишу и фаворизују немоторизоване видове превоза у градовима и општинама у односу на аутомобилски саобраћај који користи фосилна горива, а све у циљу унапређења квалитета животне средине у урбаним срединама. Европска недеља мобилности траје у периоду од 16.-22.09.2020. године и одвија се под слоганом „Изабери! Покрени се!“, а наша општина је, под слоганом „Данас не користим аутомобил“, обележила симболично.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић рекао је да су се грађани и Удружење „Војвођански зелени салаши“ укључили у акцију како би промовисали употребу средстава за превоз која нису аутомобили. Такође је апеловао да се смањи употреба аутомобила, не само због гужве у граду, већ и због еколошких разлога. Миљанић је подсетио да су у претходном периоду спроведене и хуманитарне акције које су подразумевале пешачење. Данашња акција је подразумевала вожњу бициклима кроз Кулу, а дељене су маске и ранчеви.

Председник Миљанић је подсетио да је тренутно у току изградња бициклистичке стазе на релацији Кула-Врбас, а најавио је и будуће инфраструктурне пројекте из овог домена.  Пројектује се реконструкција пута од Куле до Сивца, који предвиђају 30 км нове бициклистичке стазе. Такође у плану је и пројекат уређења Великог бачког канала, којим се предвиђа уређење пешачко-бициклистичке стазе кроз нашу Општину. Укупно око 40 км бициклистичке стазе, која ће следеће године бити испројектованем, а у наредним годинама и изграђене, рекао је Миљанић.

У кампању промовисања здравих стилова живота и унапређења квалитета животне средине се укључило око 3000 градова и општина из 50 држава Европе и света.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju