Одржана трибина "Како препознати насиље и на који начин реаговати"

Кула, 06.11.2019.

Поводом обележавања месеца борбе против насиља, синоћ је у Свечаној сали општине Кула одржана трибина о теми „Како препознати насиље и на који начин реаговати“. Др Љиљана Бероња, која је део Тима за злостављану децу истакла је да је ово Трибина која је осмишљена да се приближе законске регулативе, јер жене често нису упознате са тим шта могу да раде и коме могу да се обрате.

Она је додала да су све инстанце повезане, Дом здравља, Центар за социјални рад, Тужилаштво и Полиција, тако да је довољно да жена пријави насиље на једну адресу и сви се покрећу и раде заједнички. Тема која је свакако најболнија јесте насиље над децом, а управо на ту тему је докторка говорила на Трибини. Она је рекла да наш Дом здравља има Тим који се бави децом за коју предпостављају да се врши насиље над њима, у ком је она председница и који има још једну медицинску сестру. Докторка је на крају закључила да је превенција најбитнија, да друштво ту игра значајну улогу, да насиље треба јавно да се осуди и да се на крају санкционише.

Поред Др Бероње, на Трибини је говорила директорица Центра за социјални рад Кула, Гордана Вакула, која је причала о породичном насиљу, а према статистикама најчешће насиље је партнерско насиље мушкарца према жени. Осим директорице Центра говориле су и Милена Ћосовић Бошњак, заставник 1. класе полиције Полицијске испоставе Кула, заменик Основног јавног тужиоца Врбас Јасмина Ђуровић, директорка Сигурне куће Сомбор Тамара Рудић Савовић која је изнела да су по њиховим статистикама особе које најчешће трпе насиље незапослене жене од 30-39 година.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju