Одржани "Дани традиције" на Гедеру

Кула, 09.09.2019.

У суботу, 07. септембра 2019. године на спортским теренима Гедера у Кули одржана је 12. манифестација „Дани традиције“, коју је организовао Мађарски културни центар „Непкер“. Манифестација је отворена доласком вишечлане делегација из побратимљеног града Калоче у Мађарској, која је кренула Дунавом веслајући у кануима да би стигли на највећу манифестацију Мађарског културног центра.

Након дочека домаћини су заједно са гостима погледали позоришну представу на већ постављеној бини у Гедеру коју приказује путујуће позориште из Мађарске. У оквиру манифестације посетиоци су учествовали у традиционалном кување овчијег паприкаша.

У делу културног програма наступиле су секције „Непкера“, КУД „Србија“ и чланова Дома културе из Руског Крстура, а током целог дана за децу је била обезбеђена играоница као и посебно место за извођење рукотворина и израду грчарских радова и демонстрација стреличарства. 

На турниру у малом фудбалу учествовало је пет екипа из Бачке Тополе, Кањиже, Калоче, Сенте и екипа домаћина из Куле.

Осим делегације побратимљеног града Калоче манифестацији су присуствовали представници покрајинске Владе, као и локалне самоуправе и представници националних мањина и црквених заједница.

Председник општине Кула Дамјан Миљанић изразио је задовољство због изузетне посећености манифестације. Ове године чак 63 екипе се пријавило за тачмичење у кувању овчијег паприкаша, што је највише од кад се манифестација одржава. „Дани традиције“ пре свега представљају културно стваралаштво Мађарског народа који живи у нашој Општини, али су то и дани Српског гостопримства, јер показује наш однос према свим народима који овде живе. Председник Миљанић је на крају изразио посебно задовољство због одличне сарадњу између два побратимљена града Куле и Калоче.

Ласло Кормањош, покрајински посланик СВМ-а изјавио је да му је изузетно драго што је у могућности да присуствује 12. „Данима традиције“ у Кули у организацији Мађарског културног центра „Непкер“, који негује традицију мултикултуралности. Он је пожелео много среће свим спортистима, као и учесницима у такмичењу у кувању овчијег паприкаша и свима који ће учествовати у културном животу, као и одличну забаву и дружење.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju