Одржани 11. ''Дани традиције'' у Кули

Кула, 03.09.2018.

У организацији Мађарског културног центра „Непкер“, у суботу, 1. септембра одржана је веома посећена 11. манифестација Дани традиције. У оквиру манифестације одржани су бројни садржаји од такмичења у кувању овчијег паприкаша преко спортских надметања – турнира у малом фудбалу и надвлачењу конопца, продајној изложби ручних радова и рукотворина, играонице за децу до  културно уметничког програма у којем су учествовале фолклорне групе мађарског културног центра „Непкер“, Културно уметничког друштва „Србија“ и фолклорна група из побратимљеног града Калоче из Мађарске.

Манифестацији су присуствовали председник Општине Кула Велибор Милојичић, председница Скупштине општине Кула Татјана Квасни, Михаљ Њилаш, покрајински секретар за образовање, Отот Роберт, заменик покрајинског секретара за пољопривреду, Драгана Потпара, покрајинска посланица, Габријела Клинка, представница Националног савета мађарске националне мањине и делегација града Калоче на челу са градоначелником доктором Јожефом Балинтом, Јухас Балинт, руководилац Фондације „Посперитати“, Роберт Фејстамер, председник Општине Кањижа.

У оквиру културног програма, који је био и централна манифестација 11. Дана традиције присутне су поздравили представници локалне и покрајинске администрације, као и Националног савета мађарске националне мањине, а на крају програма ђацима првацима, који ове године крећу у школу и наставу ће похађати на мађарском језику у Основној школи „Петефи бригада“ уручени су поклон пакети са школским прибором.

Ове године је у такмичењу у кувању овчијег паприкаша учествовало педесетак екипа, а најбољи паприкаш скували су ловци Ловачког друштва из Куле. Они су као награду добили позив да учествују у традиционалној манифестацији Дани паприке у мађарском граду Калочи.

Посетиоци су након проглашења победника у кувању овчијег паприкаша могли да уживају у вечери и дружењу, а у вечерњим сатим цео догађај увеличала је и позната мађарска певачица Хенријета Дер, која је одржала концерт на Гедеру у Кули где се целокупан програм манифестације и одвијао.

Уочи главног дела програма, који је одржан у суботу, у петак, 31. августа у Ликовној галерији Културног центра у Кули отворена је изложба слика младог уметника Ервина Лакатоша из Калоче. Изложбу је отворила Ђенђи Тот Маго, директорица Културног центра из Калоче и Валка Карољ, заменик председника Општине Кула.

Оно што је веома важно истаћи да је 11. манифестација Дани традиције први пут суфинанисрана средствима Европске уније. Наиме, средства су одобрена у оквиру Интерег – ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија, на основу ког су општина Кула и побратимљен град Калоча добили средства за Пројекат „Старе навике у новој одећи“.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju