Порез на имовину

Србија, 07.08.2018.

Обвезнике пореза на имовину 15. августа чека уплата треће рате, а како ће се та обавеза плаћати наредне године, остаје да се види.

Наиме, након четири године примене надлежни најављују измене Закона о порезу на имовину. У Министарству финансија направили су радну верзију, а до сада су различита удружења и институције упутиле 168 сугестија на тај документ. Које ће примедбе бити усвојене, а које одбачене и како ће изгледати верзија која ће бити у скупштинској процедури, за сада је тешко рећи.

Једна од промена које ће сигурно интересовати грађане – власнике некретнина је то што се предвиђа укидање аконтативног плаћања, које се сада плаћа 15. фебруара и маја. Решење о износу и сумама тог пореза доносе надлежни у општинским пореским администрацијама, а на основу цена некретнина по зонама, односно продајним ценама из претходне године.

Прве две рате, у зиму и пролеће, плаћају се на основу решења из претходне године, што је заправо аконтативно плаћање пореза. Уколико буде усвојен предлог да се укине таква врста плаћања, обвезници не би имали обавезу да плаћају порез док не добију коначно решење о томе.

Дневник

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju