Почела жетва соје, цена непозната

Србија, 04.09.2018.

Жетва соје је почела, али не и трговање том уљарицом. Извесно је да ће за соју година бити родна и да ћемо је имати и за извоз.

За сада се соја прима на лагер у силосима, али не откупљује. Ратари, незадовољни ценом – тренутно је аконтна 37 динара килограм, с ПДВ-ом,  чекају да виде шта ће се у наредном периоду дешавати на тржишту, надајући се да ће соја поскупети, док с друге стране, и трговци ослушкују кретања понуде и тражње и не знају колико да плате килограм овогодишњег  рода.

Очекује се да ће приноси овогодишњег рода бити више него добри, каже директор Удружења за унапређење производње и извоза жита и уљарица „Жита Србије” Вукосав Саковић, наводећи да је Удружење на основу приноса од 3,5 тоне по хектару израчунало да ће Србија имати за извоз око 300.000 тона соје.

Међутим, износећи податке по регионима, он истиче да је просечан принос соје по хектару далеко већи од три и по тоне. У региону Срема креће се од 4,4 до 4,6 тоне, у јужном Банату од 4,2 до 4,6 тона, на подручју Пожаревца, где је нема много посејане, приноси се крећу од 4,5 тоне по хектару до 4,9, наводи Саковић, и додаје да приноси с бачких ораница нису још стигли до „Жита Србије” премда је жетва соје почела и у Бачкој, која је позната као добар произвођач гледајући приносе те уљарице.

Дневник

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju