Почела жетва соје и кукуруза

Србија, 16.09.2020.

Почела је жетва соје и кукуруза, а с првим откосима и приче о цени овогодишињег рода, поткрепљене добром ценом сунцокрета, који је на крају жетве достигао 38 динара килограм и код ратара улио поверење да га вреди сејати и догодине.

За разлику од сунцокрета, који наши пољопривредници немају услова да чувају па га право с њива морају носити откупљивачима, зрно соје и кукуруза се лако чува и у том погледу земљорадници неће имати дилема ако им цена не буде одговарала.

Прве количине раних хибрида соје продате су за 38 динара килограм, а сада килограм кошта 44 динара, с ПДВ-ом, што указује на то да, као и код сунцокрета, како жетва одмиче, и цена благо расте.

Докле ће догурати, видеће се у наредном периоду, у зависности од понуде и тражње, цене на међународном тржишту и приноса које буду имали САД, Кина и Бразил. Тренутно, жетеоцима највише одговара време да посао на 230.000 хектара, колико је под сојом, обаве како треба.

Аграрни аналитичар из Новог Сада Жарко Галетин указује на то да је килограм соје у лањској жетви коштао 35 динара и да би, у односу на прошлогодишњу жетву, током ове економске године она могла имати солидну цену, а то значи да буде десет одсто скупља у односу на тренутну и буде око 48 динара. Приноси соје према првим жетвама не обећавају да ћемо је имати колико смо очекивали – 3,5 тоне по хектару, већ да ће је бити око три тоне, каже Галетин. Али, како додаје, мада је нећемо имати колико смо очекивали, цена неће ићи знатно навише и у наредном периоду се не очекују нагли ценовни скокови.

По Галетиновим речима, приноси кукуруза биће најбољи у односу на друге ратарске културе, али, упркос томе што је добро родио, већ на почетку жетве скупљи је у односу на исти период лане. Прошле године коштао је између 14 и 15 динара, а сада је 15,5. За кукуруз који је засејан на 970 хиљада хектара ова година ће бити добра и у погледу приноса и у погледу цене, наводи Галетин, и додаје да су очекивања да кукуруза буде седам тона по хектару, а цена килограма зрна у наредним месецима се креће око 18 динара.

Дневник

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju