Почела сезона алергија

Србија, 13.02.2020.

Током протекле недеље, од јаких алергена у ваздуху забележена је ниска концентрација полена леске и јове. Овиме је отпочела прва, односно пролећна сезона алергија, за коју је карактеристично цветање дрвећа.

Као и сваке године, с аеробиолошким испитивањем почиње у фебруару, када се очекује емисија првих поленових зрна у ваздуху. С емисијом полена је прво започела леска, након које се очекују и остала дрвећа карактеристична ово доба године.
Тренутно још цвета и јова, која је такође јак алерген, а полако цветају чемпреси, тује, док се ускоро може очекивати и цветање јасена и тополе.

За овај период године карактеристичан је почетак цветања разног дрвенастог биља, а томе додатно погодују временски услови, као што су сунчано и суво време уз благи поветарац а у наредним седмицама може очекивати да ове дрвенасте биљке уђу у такозвану "црвену зону", односно да емитују високу концентрацију полена по метру кубном ваздуха.

Особама које су осетљиве на полен дрвећа препоручује се да већ у овом периоду, у консултацији са изабраним лекаром, започну с узимањем редовне терапије, како би им боравак на отвореном и у природи био знатно лакши када дође до веће емисије полена у ваздуху.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju