Почели преговори о повећању "минималца"

Србија, 20.08.2019.

Први састанак радне групе Социјално економског савета (СЕС) на којем су почели преговори о повећању минималне цене рада за 2020. годину завршен је јуче, а да ниједна од страна није изашла са конкретним предлогом за будући "минималац", потврдио је за Танјуг преговарач испред Удружења гранских синдиката "Независност" Зоран Ристић.

"Синдикати и Унија послодаваца сачекаће да конкретан предлог изнесу представници министарства финансија, а наставак преговора биће у четвртак", рекао је он и објаснио да су све стране на првом састанку констатовале да има простора за повећање минималне цене рада.

Ристић је објаснио да постоји простор до краја месеца да представници министарстава, синдиката и послодаваца усагласе предлог, а ако до тога не дође, минималну цену рада за 2020. годину одредиће Влада Србије самостално.

Представници власти раније су саопштавали да би повећани минималац могао достићи 30.000 динара а синдикати су подсећали да повећање мора бити веће како би према споразуму постигнутом у СЕС-у минималац 2021. године достигао вредност минималне потрошачке корпе.

Представници послодаваца повећање од 30.000 динара сматрају реалним и оцењују да би свако повећање преко тог износа морало да буде праћено уступцима власти око других намета, попут пореза и доприноса.

Минимална зарада у Србији износи око 27.000 динара и прима је око 350.000 запослених.

РТВ

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju