Почиње пријава за вакцинацију преко е-Управе

 

Београд, 11.01.2021. - Преко портала еУправа, јутрос је почела пријава грађана за вакцинацију против вируса корона.

Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће грађани од данас моћи да се пријављују на системпреко којег ће моћи да искажу жељу да се вакцинишу.

Тај систем је успостављен у сарадњи са Канцеларијом за информациону технологију и Е-управу.

"Од четвртка ће моћи то да учине и преко контакт центра. Имаће опцију и да кажу да ли желе било којом вакцином која је одобрена да се вакцинишу или желе да се вакцинишу одређеном вакцином, да бисмо у систему могли да планирамо даље потребе и све те бројеве укључимо у план масовне вакцинације", објаснила је Брнабић.

Када се приступи сајту, потребно је попунити формуларосновним подацима– матични број (ЈМБГ), име и презиме, адреса електронске поште и број мобилног телефона. Постоји и поље за фиксни телефон које није неопходно попунити.

Како се попуњава формулар

У формуларније потребно унети адресу становања. Након тога, потребно је одабрати општину на којој грађанин жели да прими вакцину.

Када попуне основне податке, грађани се изјашњавају о томе да ли исказују интересовање забило који тип вакцинекоји је у употреби у Србији или желе да се вакцинишуодређеном вакцином.

Грађани који желе одређени тип вакцине, могу да одаберу вакцине"Фајзер-Бионтек" и "спутњик", које се већ употребљавају у Србији, али и вакцине које и даље нису доступне у нашој земљи –"Синофарм", "Модерна" и "Астра Зенека".

Након одабира вакцине, одговара се на питање оспецифичним обољењима. Уколико имате специфична обољења, од вас ће се тражити податак о томе о ком обољењу је реч. Могуће је одабрати више специфичних обољења.

Последње питање у формулару односи се на то да ли особа која је заинтересована за вакцинацију има такве здравствене проблеме дане може да напусти место становања.

На крају формулара потребно је датисагласност за обраду податакаИнституту за јавно здравље "Батут", који ће одредити датум и место вакцинације особи која је показала интересовање овим формуларом.

Интересовање могу да искажу истрани државаљани са пријављеним боравком у Србији, који, уместо матичног броја, треба да унесу евиденциони број странца, док особебез пријављеног боравкау Србији треба да унесу број свог пасоша.

РТВ

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju