Почиње сетва пшенице

Србија, 11.10.2018.

Октобар је стигао, а време је да крене и сетва пшенице. Пољопривредници који планирају да посеју ту културу ослушкују временску прогнозу јер време за сејање пшенице није баш идеално. Одавно није пала добра киша, земља је сува па то омета посао, али има и оних ратара који сматрају да је боље семе ставити у суву у земљу него га држати у џаку.

По речима директора „Жита Србије” Вукосава Саковића, очекивања су да у сетви жита неће бити великих одступања  у односу на лане, када је тим усевом било посејано 675.000 хектара, што је био рекорд незабележен у протеклих две деценије.

Он је скренуо пажњу на то да је у свим регионима забележено да нема влаге у земљи, али да је препорука агронома да, упркос томе што је земља сува, треба почети сејати жито јер је боље семе ставити у суву ораницу па да у земљи сачека кишу.

На основу истраживања Института за ратарство и повртарство у протеклих више деценија, дошло се до сазнања да је најбоље жито сејати у другој декади октобра, од 10. до 20. а ратари приликом сетве треба да поведу рачуна о томе каквог је квалитета земљиште, па у зависности од његове анализе треба унети хранива, калијум и фосфор.

Дневник

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju