Преминуо Патријарх српски Иринеј


Београд, 20.11.2020. - Партијарх српски Иринеј преминуо је данас на ВМЦ Карабурма, где се лечио од коронавируса две недеље, потврдио је викар патријарха Иринеја, старешина Храма светог Саве, владика Стефан.

У Војну ковид болницу деведесетгодишњи патријарх је примљен 4. новембра, како је тада саопштено из СПЦ, доброг општег стања, без тегоба и температуре након што је током редовног тестирања потврђено постојање вируса САРС ЦоВ2, али се његово стање пролазно погоршало 12. новембра, а последња три дана појавила се срчана слабост, коју су лекари успевали да ставе под контролу.

Опште стања патријарха, како је објављено на сајту СПЦ, погоршало се јуче у јутарњим часовима, када је стални конзилијум лекара , уз које су и лекари из Руске Федерације, утврдио је да је здравствено стање његове светости Патријарха српског господина Иринеја комплексно.

Патријарх Иринеј, који је 45. по реду поглавар СПЦ последњу пут је служио у Подгорици, заупокојену архијерејску Литургију са опелом на сахрани митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је такође преминуо од последица короне.

Пре тога у јавности се последњи појавио 22. октобра када је са председником Александром Вучићем обишао радове на завршетку храма Светог Саве на Врачару.

Архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх, Иринеј, ће остати упамћен по благој нарави и "јакој" речи, веран и цркви и држави.

На трон је дошао 22. јануара 2010. године одлуком Изборног сабора Српске православне цркве, а устоличен је у београдској Саборној цркви дан касније као 45. поглавар СПЦ у специфичном историјском тренутку за Цркву и државу.

Отишао је са Косовом и Метохијом у души и у срцу, а као први међу једнакима у СПЦ, патријарх Иринеј је носио велики терет положаја СПЦ на самопроглашеном Косову, али и у Северној Македонији и Црној Гори, државама бивше Југославије, које раде на успостављању аутокефалности.

Био је максимално предан Србији и српском народу, где год он живео и имао добре односе са некадашњом и актуелном влашћу.

Борио се да заустави раскол у СПЦ, позивао на јединство и заједништво и показао да Црква и држава могу да имају добре односе.

Приликом устоличења у древни тон српских патријарха 3. октобра 2010. у Пећкој патријаршији рекао је да "ако заборавимо Косово, Косово ће заборавити нас", уз велику забринутост да би Велики Дечани, Богоридица Љевишка, Грачаница, једнога дана могли бити у "другој држави".

Патријарх Иринеј рођен је 1930. године као Мирослав Гавриловић у селу Видова, код Чачка.

Потиче из честите сеоске породице - оца Здравка и мајке Милијане. У родном селу завршио је основну школу, а потом гимназију у Чачку. По завршетку гимназије уписао се и завршио Богословију у Призрену, где се среће са Гојком Стојчевићем, потоњим владиком рашко-призренским и патријархом српским Павлом.

По повратку из војске убрзо бива постављен за професора Призренске богословије. Пре ступања на дужност професора октобра месеца 1959. године у манастиру Раковица, од стране Његове Светости Патријарха српског Германа, прима монашки чин, добивши црквено име Иринеј.

Постдипломске студије завршио је у Атини, а од 1969. обављао је дужност управника монашке школе у Манастиру Острог. Убрзо се враћа у Призрен, где је као ректор водио Призренску богословију.

Владика постаје 1974. године, када га Свети Архијерејски Сабор бира за викарног епископа моравичког.

Годину дана касније изабран је за епископа нишког. На владичанској катедри у Нишу провешће наредних 35 година.

Са тог места заменио је патријарха Павла на месту духовног пастира српског народа.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju