Пшеници погодује снежни покривач

Србија, 09.01.2019.

Пшеници и другим озимим усевима погодује снежни покривач, јер ће лакше поднети мраз, изјавио је данас председник Удружењу Жита Србије Вукосав Саковић.

Он је за Танјуг рекао да је са јесењом сетвом било проблема пре свега због недостатка влаге у земљишту, тако да је ницање озимих усева доста каснило и на неки начин је прекинуто ниским температурама.

"Оно што је добро у целој причи то је да је бар пшеница покрвена снегом и да ће ове мразеве лакше издржати под снежним покривачем", каже Саковић.

Навео је да се неке детаљније прогнозе о озимим усевима могу дати тек када се снег отопи и када пшеница, уљана репица и јечам наставе са даљом вегетацијом.

"Поред пшенице, која код нас доминара у сетви, значајно место заузима уљана репица и она је далеко осетљивија на мразеве и њој снежни покривач много више значи. Поред уљане репице значајније површине код нас заузима свакако јечам", рекао је Саковић говорећи о озимим усевима.

Према подацима Удружења Жита Србије, око 620.000 хектара је засејано пшеницом, око 45.000 хектара је под уљаном репицом и око 50.000 под јечмом.

Танјуг

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju