Саопштење за све учеснике у жетви

Кула, 30.06.2020.

Председник општине Кула Дамјан Миљанић издао је Саопштење за све учеснике у жетви а у циљу спровођења мера заштите од пожара за време жетве у 2020. години:

  1. Ради заштите стрних усева од пожара СТРОГО ЗАБРАЊЕНО ЛОЖЕЊЕ ВАТРЕ на отвореном простору.
  2. На комплексу већем од 50 хектара а мањем од 100 хектара жетва почиње покошавањем усева по средини најмање у ширини 15 метара, покошени усев се склања а земљиште заорава.
  3. Све пољопривредне машине које учествују у жетви и транспорту стрних усева и сламе морају бити технички исправна и обезбеђена одговарајућим средствима за гашење пожара (пп апарат С-6 или С-9, ашов, метла и лопата).
  4. Сва лица која рукују пољопривредним машинама у обављању жетве и транспорта и помоћно особље, морају бити према посебном програму оспособљени за спречавање настанка пожара и његовог гашења, обавезно је поседовање комплета за прву помоћ.

ОБАВЕЗНА  ОПРЕМА ЗА ГАШЕЊЕ  ПОЖАРА

  • комбајн који учествује у жетви и вршидби мора да буде технички исправан, снабдевен исправним противпожарним апаратом типа С-9, ашовом и лопатом.
  • трактори и камиони који учествују у транспорту стрних усева морају да имају пп-апарате типа С-2 или С-3, ашов и лопату.
  • бригада са три и више комбајна који учествују у жетви поред горе наведене опреме морају да имају и ауто-цистерну са тракторском вучом капацитета 3000-5000 литара напуњену водом, са уграђеном пумпом и снабдевену опремом за гашење пожара као и трактор са плугом за заоравање.

       Важни телефони:

  1. Општински ватрогасни савез Кула: 063/523-561
  2. Професионално - ватрогасна јединица Кула: 025/720-093
  3. Информативно - општински Штаб за жетву: 025-722-302

                                                                                 

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju