Саопштење Координације националних савета националних мањина у Србији

Кула, 05.04.2021. - Пандемија корона вируса односи многобројне животе, остављајући траг не само на појединце, већ и на целокупно друштво и економију широм света.  Сведоци смо да свако може да оболи, а тешка клиничка слика и лечење у болници могу да оставе дуготрајне последице.  Вирус неће сам нестати, на њега не утичу ни временске прилике, ни топлота, ни хладноћа. Од њега се не може сакрити нико, само зато што је другачијег мишљења, уверења или стремљења. За овај вирус још увек нема лека. Многобројни стручњаци широм света су предано радили на развоју вакцина као најефикасније мере превенције, која спречава да се особа теже разболи уколико дође у контакт са вирусом. 

Србија је једна од ретких земаља која на располагању има чак четири вакцине: Фајзер-Бионтек“, „Синофарм“, „Спутњик Ве“ и „АстраЗенека (Ваксзервија)“. Све вакцине су одобрене од стране Агенције за лекове и медицинска средства, ефикасне су и безбедне и свака је добар избор. 

У име Координације Националних савета националних мањина у Србији, позивамо све, грађане, а посебно припаднике националних мањина да се пријаве за вакцинацију против Ковид 19 вируса, путем еУправе, или телефонски – путем контакт центра, након чега ће добити поруку о термину вакцинације.

Вакцинисање великог броја људи онемогућава вирусу да се лако преноси. То онда штити и оне који из неког разлога не могу да буду вакцинисани. Ако се не вакцинише велики проценат популације вирус ће се и даље несметано ширити и односити своје жртве. Када се вакцинише довољан број људи и  створи колективни имунитет биће могућ повратак на начин живота ван пандемије. 

Зато је битно да се свако од нас вакцинише! Све док се не вакцинише довољан број људи неопходно је да се сви придржавамо мера заштите. 

,,Здрав човек има хиљаду жеља, а болестан само једну'', каже се у саопштењу   Координације националних савета националних мањина у Републици Србији.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju