Свети Симеон Столпник

Србија, 14.09.2020.

Српска православна црква обележава данас почетак нове црквене године и слави Светог Симеона Столпника – великог чудотворца који је даноноћно стајао на стубу и молио се. Реч је о светитељу и аскети који је живео у 5. веку у Малој Азији и проповедао хришћанску веру.

У старокалендарским православним црквама, каква је и наша, које се придржавају Јулијанског календара, данас почиње нова литургијска година. У већини других православних цркава почела је 1. септембра. Данас се у храмовима моли за „венац године“, односно очување православља у миру, да година протекне добро, да градови остану неповређени. Такође се моли за победу над кривоверством, за плодове земаљске, здрав ваздух, кишу са небеса, за избављење од свих невоља.

У нашим крајевима се верује да од данас почиње време јесење сетве. Зато се у многим селима и данас задржао обичај ношења семена из куће у цркву како би га свештеник благословио и тако осигурао добру годину. Такође, на данашњи дан обавезно се гледа какав је месец. Ако је млад, то значи да ће жито добро родити и да ће цела година бити родна.

Поједини родови славе данас крсну славу – Светог Симеона Столпника.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju