Смањен број незапослених за 2,8 одсто

СРБИЈА, 11.1.2022. - Гостујући у Јутарњем програму Радио Телевизије Србије Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање је истакао да су, без обзира што привреда дуго послује у условима пандемије, годину завршили са 477. 000 незапослених што је за око 2,8 одсто мање него годину раније.

Такође, нагласио је и да су се лица са евиденције у протеклој години за око шест посто у већем броју запошљавала него у 2020. години.

То је, оцењује, једна врста гаранције да је постигнута стабилност на тржишту рада захваљујући подршци државе која је пласирала преко осам милијарди динара привреди.

У прошлој години је, наводи, забележен и мањи број отпуштања с посла у односу на 2020, зато што је негде око 50.000 лица пријављено за новчану накнаду за случај незапослености. То је, каже, за око 20 одсто мање него годину дана раније.

Што се тиче људи који су остали без посла, Мартиновић каже да ту има различитих профила и да су различите старосне доби.

"Доминирају млади људи зато што су њихови уговори орочени, краћег трајања и лица преко 50 година која заправо спадају у теже запошљиве категорије, где ће национална служба и ове године према њима усмерити значајна финансијска средства", рекао је Мартиновић.

Подсетио је и да је 28. фебруар последњи дан када локалне самопуправе могу да конкуришу да учествују у суфинансирању мера запошљавања.

"Похвално је да локалне самоуправе сваке године учествују у суфинансирању запошљавања и ми смо и прошле и ове године планирали око 900 милиона динара само из њихових буџета", рекао је Мартиновић.

План запошљавања до 23. године предвиђа да покрајине и локалне самоуправе суфинансирају програме којима ће смањити број људи на бироу. 

Мартиновић је навео и шта ће се све финансирати. То су стручна пракса,приправништво за младе са високим образовањем,приправништво за незапослене са средњим образовањем,стицање практичних знања,обука на захтев послодавца за незапослене,субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих,субвенција за самозапошљавање и јавни радови.

 Извор: РТС

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju