Спасовдан

Србија, 06.06.2019.

Српска православна црква и њени верници прослављају данас Спасовдан или Вазнесење Господње, хришћански празник који се обележава 40 дана након Васкрса. Спасовдан је један од десет празника који је посвећен Исусу Христу и увек се слави четвртком.

Према хришћанском веровању, Христос је васкрсењем показао да је јачи од смрти и 40 дана касније његови су се ученици налазили за трпезом. Тог дана им се Христос поново јавио и рекао: "Идите по свему свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен". Да би у томе успели, Христос им је обећао Духа утешитеља и заповедио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима. Тако су могли пренети Христову веру у свет и тиме људе спасавати у вери - одатле назив Спасовдан.

Колики је значај Спасовдана говори податак да је најстарији историјско-правни документ српске средњовековне државе - Душанов законик обнародован баш на Спасовдан 1349. године. Спасовдан је и слава града Београда, а као своју крсну славу прослављају га и чланови Месног удружења пензионера Кула.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju