Средња школа у Србији биће обавезна

Србија, 11.02.2020.

Средња школа у Србији биће обавезна, предвиђено је Нацртом стратегије образовања 2030, каже министар просвете Младен Шарчевић.

Он је за Танјуг објаснио да је за увођење обавезне средње школе потребна измена Устава, која ће заправо, како каже, само формализовати оно што се већ дешава у пракси. Навео је да је знатно повећан број ученика који по завршетку основне школе уписују средњу. Само пре три и по године, каже, средњу школу је уписивало 85 одсто свршених основаца, док данас уписује 95 одсто. Тако је број деце која не настављају школовање после основне школе, смањен је са 15 на пет одсто.

Министар Шарчевић наводи као велики потенцијал представља двогодишње средње образовање које обухвата око четрдесет занимања, међу којима су виљушкар и сервирка. Та занимања, како је рекао, могу да буду занимљива онима који не желе да наставе даље школовање. Такође, ученици из маргинализованих група, додаје, по дуалном моделу образовања имају могућност да раде, зараде и да се школују.

Подсећа да је основним образовањем, које је по Уставу обавезно, данас обухваћено 99, 8 одсто деце, обавезним предшколским програмом 98,6 малишана, а да је обухват деце која уписују средњу школу 95 одсто.

Јавна расправа о Нацрту стратегије образовања 2030 почиње 13. фебруара и то представљањем у ком правцу је планирано да се развија предшколско и основно образовање.

У марту ће бити представљени планови за средње образовање, у априлу ученички и студентски стандард и инвестиције, затим иде наука и у јуну високо образовање.

Планирано је да у октобру буде организовано јавно слушање и усвајање предлога стратегије.

Министар каже да ће све сугестије које су буду чуле током јавне расправе бити анализиране и имплементиране у коначну верзију која ће ићи на усвајање.

РТВ

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju