Трнова Петка

  1. август 2019. 

Српска православна црква слави данас празник посвећен Преподобној мученици Параскеви Римској, у народу познатијој као Трнова Петка. Ова светица сматра се заштитницом жена, болесних и сиромашних, а за овај дан се верује велики број обичаја и веровања.

Српска православна црква данас празнује дан Преподобне мученице Параскеве Римске – Трнове Петке, заштитнице жена, светитељке која је помагала болеснима и сиромашнима. Због благости и чуда која је учинила за живота, пред њене мошти и данас долазе верници да моле за помоћ и спас од болести и других животних невоља.

Празник Трнове Петке, као и празници још две светитељки које се празнују у августу, нису црвена слова, али су поштовани у српском народу, а нарочито међу женама. Празником преподобне мученице Параскеве, завршава се мали летњи “циклус женских празника”.

Многи Свету Петку Трнову, која је била Римљанка и која се слави у августу, мешају са Светом Петком која је била Гркиња и слави се у октобру, не знајући да у календару има више светитељки са овим именом.

За Трнову Петку кажу и да је женски празник, јер га првенствено празнују жене које данас не би требало да месе, кувају или раде било који посао у кући како не би навукле гнев светитељке. Према народном веровању на празник Трнове Петке не ради се, да током године не би трнуле руке.

Младе девојке, верује се, данас треба да беру цвеће и њиме ките куће како би у домовима владала слога и мир. Девојчицама се данас облаче нове хаљинице како би их у наредној години пратила срећа.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju