Тропски талас у Србији до 14. августа

Србија, 12.08.2019.

Тропски талас захватио је Србију и трајаће све до 14. августа. Температуре ће ићи до чак 38 степени Целзијусових, те је јако важно да не проводите превише времена на директном сунцу како не бисте добили сунчаницу и топлотни удар.

Летња жега никоме не прија, па тропске врућине могу да изазову озбиљне тегобе и код потпуно здравих особа, а главни непријатељи нашег организма по оваквом времену су управо сунчаница и топлотни удар, упозравају лекари и кажу како препознати ове две тегобе и шта урадити.

Ако несмотрено излажемо главу утицају сунца, температура у глави се знатно повећава. Тело настоји да расхлади мозак тако што више хладне крви упућује у главу. Тиме долази до ширења крвних судова мозга и до наглог поваћања његове запремине.

То утиче на појаву симптома који су јако слични потресу мозга и нису нимало безазлени. Озбиљни случајеви сунчанице се могу завршити несвестицом па и коматозним стањем.

У случају топлотног удара као и код сунчанице мора се интервенисати и одмах почети са расхлађивањем. Особу треба склонити у хладовину, скинути му одећу и обилно га расхлађивати хладном водом. Обавезно позовите хитну помоћ!

Блиц

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju