Уручени уговори за анализу енергетске ефикасности

Кула, 03.09.2019.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић уручио је у понедељак, 2. септембра 2019. године представницима 20 локалних самоуправа уговоре о додели средстава за израду анализе енергетске ефикасности и потребних мера за 80 јавних објеката, пре свега основних школа и предшколских установа.

Овај пројекат вредан 100.000 евра финансира Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) на основу Меморандума о разумевању, који је, у јулу ове године, потписала са Покрајинским секретаријатом за енергетику, грађевинарство и саобраћај.

Милићевић је изјавио да је ово почетак једног великог, вишегодишњег посла, који подразумева анализу стања енергетске ефикасности свих 3.000 објеката у јавној својини у АП Војводини.

Он је појаснио да се тиме постиже неколико циљева, пре свега уштеда у коришћењу енергије, што је и уштеда за буџете, јер се рачуни за енергенте плаћају управо из буџета.

Важна је, како је навео, и еколошка димензија која подразумева мање загађења наше околине, а и тиме се обезбеђује много угоднији боравак у школама, на универзитетима, установама здравствене и социјалне заштите.

Покрајинска влада, управо због вишеструке користи за друштво, опредељена је, како је истакао Милићевић, да на овом послу ради озбиљно и дугорочно.

Милићевић је додао да ће Покрајинска влада наставити да сарађује са ЕБРД у пројектима унапређења енергетске ефикасности јавних објеката, као и да ће наставити разговоре и о другим аранжманима на којима би заједнички радили, као што су послови у сфери водоснабдевања и аграра.

Уручењу уговора присуствовали су и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, као и представници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), која финансира овај пројекат.

Грбић је нагласио да мере енергетске ефикасности спадају у примарне програме ресорног секретаријата и захвалио се представницима ЕБРД на досадашњој сарадњи, што је допринело да секретаријат иницира израду Атласа енергетске ефикасности јавних зграда на територији АП Војводине.

Пројектом за чију реализацију су додељена бесповратна средства обухваћене су 42 образовне установе, 11 зграда јавне управе, 11 здравствених установа, пет објеката социјалне заштите, пет објеката културе, по два бањска и спортска објекта, једна аутобуска станица и једна полицијска станица.

Пројекат ће бити спроведен и на територији општине Кула и обухватиће: општинску Управу Кула, Основну школу „Иса Бајић“ Кула, Дом Пионира ПУ „Бамби“ Кула и ПУ „Бамби“- вртић „Бубамара“.

РТВ

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju