Усвојен Закон о Централном регистру становништва

Србија, 15.03.2019.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је јуче да је успостављање Централног регистра становништва корак ближе модерној, ефикасној и економичној управи.

Скупштина Србије усвојила је Закон о Централном регистру становништва, који ће на једном месту повезати и објединити податаке о грађанима из 13 различитих службених евиденција.

Ружић је истакао да сада следи велики посао око успостављања регистра и обједињавања података и да је почетак примене закона предвиђен за 1. септембар 2020. године.

"Ово је први пут да ће се подаци о грађанима који су од значаја за остваривање њихових права наћи у оквиру једне јединствене, централизоване и поуздане државне базе података која садржи тачне и ажурне податке о становништву, у електронском облику", рекао је Ружић, а наведено је у саопштењу ресорног министарства.

Централни регистар становништва објединиће податке као што су регистар матичних књига, евиденције о држављанству, о матичним бројевима грађана, евиденције пребивалишта, боравишта и привременог боравка у иностранству, евиденције о личним картама, о путним исправама, Централни регистар обавезног социјалног осигурања, евиденције пореских обвезника, евиденције о странцима.

Дневник

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju