Ускоро софтвер за пријаву сезонских радника

Србија, 04.01.2019.

Од 7. јануара почиње да ради софтвер за пријаву сезонских радника, најављују за Тањуг у НАЛЕД-у и кажу да ће то смањити рад на црно, а послодавце приморати да "сезонцима" уплаћују порезе и доприносе.
Електронски систем за пријаву сезонаца прво ће "отворити врата" за пријављивање радника у пољопривреди, а уколико цео систем буде функционисао примењиваће се и на оне у сектору туризма и грађевинарства.
"Од јануара креће електронски систем за пријаву радника, а кроз даље спровођење овог програма биће омогућен електронски систем и за регистрацију пољопривредних газдинстава, што ће омогућити да се 400 хиљада газдинстава брже и једноставније упишу у регистар, измене своје податке или се пријаве за државне субвенције", каже извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.
Софтвер је део "пакета" који ће омогућити пуну примену Закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима, који је усвојила Скупштина 28. јуна прошле године, а који почиње да се примењује 7. јануара. Поред 80.000 сезонских радника у пољопривреди, којима ће послодавац морати да уплаћује порезе и доприносе, корист ће имати и држава.

Тањуг

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju