У Војводини средњи праг интензитета активности вируса грипа

Војводина, 07.02.2019.

Према извештају Института за јавно здравље Војводине тренутно је на нашој територији регистрован средњи праг интензитета активности вируса грипа, са растућим трендом. Предоминантан је вирус Инфлуенце тип А H1N1 који у највећем броју случајева пролази спонтано без компликација за око недељу дана.

У складу са ситуацијом на терену, која захтева посебну пажњу, лекари су спремни да реагују у случају да буде проглашена епидемија грипа.

Оболелим лицима саветује се мировање, узимање симптоматске терапије, поливитаминске исхране, воће, поврће, наравно не запоставити ни остале групе намирница.

Изузетно је важно хидрирање (унос течности, вода, чајеви, лимунаде). Распрострањеност и тежину болести одређује ниво колективног имунитета у популацији. Тежина болести је у директној корелацији са количином вируса која се излучује респираторним секретима.

Клиничку слику одликују општи симптоми: повишена температура, болови у мишићима, зглобовима, општа слабост, малаксалост, главобоља, тегобе од стране респираторног тракта - кијавица, цурење носа, гушобоља, сув надражајни кашаљ.

У случају развоја компликација у виду погоршања општег стања, отежаног дисања, гушења, осећаја недостатка ваздуха, изражене главобоље, саветује се пацијенту да се одмах јаве изабраним лекарима.

РТВ

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju