У плану изградња подсистема за наводњавање у Кули

Војводина, 03.12.2019.

Директор ЈВП "Воде Војводине" Славко Врнџић састао се са потпредседником Покрајинске владе Ђорђем Милићевићем и делегацијом Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), коју је предводила Жужана Харгитаи, регионална директорка за Западни Балкан, а једна од тема на састанку била је и сарадња у области изградње нове и реконструкција постојеће инфраструктуре за наводњавање.

Разговарало се о могућим улагањима у водопривредни систем у Војводини, кроз даље радове на каналској мрежи и улагања у акумулациона језера за наводњавање.

ЈВП "Воде Војводине" има у плану два капитална пројекта која ће се финансирати из кредита Европске банке за обнову. Први је регионални подсистем за наводњавање "Телечка", који би водом снабдевао северну Бачку, а који се налази на територији општина Сомбор, Кула и Бачка Топола.

Подсистем би могао да наводњава 25.145 хектара обрадивих површина, а оквирно процењена вредност ових радова би била око 40 милиона евра.

Други пројекат је обезбеђивање воде за наводњавање из акумулација Борковац и Павловци, које се налазе на Фрушкој гори. Из ових акумулација могло би се наводњавати 3.500 хектара обрадивих површина, махом воћњака.

С обзиром на то да се у Војводини наводњава између 4 и 5% обрадивих површина, а имајући у виду и климатске промене, потребно је да се брзо и ефикасно реагује и да се површине под системима за наводњавање значајно увећају у наредним годинама, закључено је на састанку.

екапија

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju