У првих пет месеци ове године 835 беба више него у истом периоду лане

Србија, 16.07.2019.

У првих пет месеци ове године у Србији се родило 835 беба више него у истом периоду лане. Благи пораст у статистици подстакнут је и са готово 10 милијарди динара за скоро годину дана издвојених из државне касе на име родитељског додатка од првог до петог детета.

За област породично-правне и дечје заштите у оквиру области "Породица и деца", Министарство за рад је планирало у овој години издвајање од 55 милијарди динара из којих се финансирају накнаде зарада породиља, родитељски и дечји додатак и накнада трошкова боравка деце у предшколским установама.

- Охрабрујући су и подаци који се тичу броја закључених бракова, који су такође у благом порасту за 0,8 процената, као и број првих бракова за 0,3 одсто - каже, за "Новости", Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

Прошлогодишњи укупни подаци за целу Србију, међутим, нису нимало задовољавајући. У 2018. је број живорођених био 63.975, док је умрлих било 101.655. Природни прираштај је и даље у великом минусу од 37.680.

Новости

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju