У Сивцу одржан 20. фестивал "Ивањско цвеће"

Сивац, 08.07.2019.

Током викенда у Сивцу је одржан двадесети по реду фестивал "Ивањско цвеће" који негује традицију и фолклор војвођанских Срба староседелаца. Фестивал je почеo у петак отварањем изложбе слика Јосипа Клера из Црвенке и изложбом фотографије под називом „Све ове године“, а реч је о фотографијама насталим на претходним фестивалима. Другог дана фестивала публика је имала прилику да види аутентичне кореографије из свих делова Војводине, а Културно уметничко друштво "Раванград" из Сомбора представило је старински свадбени обичај Буклија, који је од заборава отргао кореограф Слободан Вукобратовић.

Као део главног програма, вече уочи Ивањдана учесници и гости сивачког фестивала традиционално плету венце од освештаног ивањског цвећа каже Злата Пурић, уметнички директор фестивала и додаје да је било прелепо и у цркви, било је пуно народа, певало се, плели су се венци, јако лепа атмосфера. И програм је протекао у најбољем реду, сви учесници су се квалитетно спремили као и увек тако да је публика имала шта да види и да ужива", рекла је Пурић.

Фестивал "Ивањско цвеће" и ове године је одржан под мотом "Чувари традиције Срба староседелаца", а финално вече крунисано је извођењем "Малог бачког кола" које су заједнички одиграли представници свих културно уметничких друштава. Покровитељ јубиларног 20. по реду фестивала „Ивањско цвеће“ је Општина Кула.

РТВ

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju