У Србији 303 особе заражене корона вирусом, 15 излечених

Србија, 24.03.2020.

У Србији је од јуче у 15 часова тестирано још 94 људи, од чега је 54 позитивно. Од тог броја, 27 људи се налази у болници. Укупан број заражених особа је 303, од чега је 21 пацијент на респиратору. Министар здравља Златибор Лончар објавио је у данашњем обраћању јавности да је петнаест особа излечено од корона вируса.

-Мере самоизолације су основа, поручила је заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић. Стратегија повећаног броја тестирања ће омогућити бољу контолу ширења инфекије, нећемо чекати пасивно, него ћемо трагати и у оним групама у којима нема симптома.

Епидемилог Предраг Кон је објаснио начин за спровођење нових мера нове мере. -Сви чланови породице заражених корона вирусом ће бити тестирани, као и сви са којима је био у контакту претходних 14 дана. Такође, моћи ће да се тестирају сви који су дошли из иностранства и били 14 дана у карантину. Полако почињем да верујем да ову неман можемо да обуздамо, поручио је Др Предраг Кон. 

Кад је Војводина у питању Покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић рекао је да тренутно у АП Војводини има 36 позитивних пацијената на корона вирус, од којих се 13 налази у Клиничком центру Војводине.

Три пацијента су у тешком општем стању и налазе се на респиратору на Инфективној клиници КЦВ.

„Имамо распрострањеност вируса у свих седам управних округа у АП Војводини. Од првог регистрованог случаја корона вирусом у нашој земљи, који је био 6. марта у Суботици, тестирали смо 276 грађана Војводине. Морамо се понашати као да смо сви заражени или да смо били у контакту с неким потенцијално зараженим. Од свих 36 пацијената заражених корона вирусом у АП Војводини, пратимо више од 5500 контаката“, истакао је секретар Гојковић.

Komentari

Ostavi komentar:

Preuzmite Q Media aplikaciju